A fűzfa varázslata

A fűzfa varázslata

A fűzfa a A Hold és a Szaturnusz védelme alatt áll, és a Nap éves körútján a Leány istennő időszakához (Február 1.-től a márciusi Napéjegyenlőségig tart ez az időszak) tartozik, és Imbolc ünnepének jelentőségteljes növénye. A druidák különösen nagyra értékelték a Kecskefűzet azért, mert képes ezüstből arannyá átalakulni, ami egyfajta természetes alkímia, amit „napfénytűznek” neveztek.

Kiemelkedő szakrális erőt tulajdonítanak neki a világ más kultúráiban is. Az ókori germánok a fehér fűz segítségével varázsvesszős kutatást végeztek, a középkori mágusok pedig ágait használták ugyanilyen célból fémércek és elásott kincsek felkutatására. Tibetben az élet fája, a buddhista vallásban az alázat jelképe. Japánban a türelmet és a kitartást jelképezi. Az angolszász kultúrában a Holdistennő fája, hozzá kapcsolják az álmodozást, az intuíciót és a mély érzelmek megnyílvánulását.

A fűzfa jelképezi a fák közül a megújuló természetet. Korán virágzik és hihetetlen megújulási képessége van. Latin neve a Salix is a “salire” szóból ered, ami ugrást, kitörést jelent. Erős metszést is jól tűri, törzsre vágás után is képes adott évben a teljes lomb bontásra ás következő évben a teljes virágba borulásra is. Hajlékony, mint egy leány és csodásan alakítható. Szélnek sem áll ellent, lengeti ágait, ezzel is mutatva a rugalmasságában lévő lágy erőt. Ha leszúrod vesszejét, bárhol kihajt, mint egy kislány, mert érintetlen és tele van életerővel. A fűzfa a vízpartot szereti és vizet mutat. Vízből fakadó érzékenysége vitathatatlan, mint egy kislánynak. Könnyen vágható puha fa, ebben rejlik veszélye is, könnyen sérül, gyorsan odvasodik vizes érzékenységében.

Noszvaji patakparti fűzfa visszavágása

Bár közepe gyorsan kiodvasodik, még igy is szívós és 100 évig is él. Elöregedett fája nem tüzifának értékes, hanem gyufaalapanyagnak gyors lobbanása miatt. Szeretik a gombák is, egyik legkiválóbb ehető gombánknak az alsóvilágból érkező sárga gévagombának népies nevén fűzfagombának az otthona. Fája gyorsan komposztálódik és átadja magát a lebomlásnak. Nem hadakozik az átalakulás ellen bájosan és gyorsan, mint egy leány áttáncol, áthajladozik a kamaszkorba.

Bach virágterápiában a Sors virága. A lányt a sorsa kereke viszi még előre, ösztönösen él és hajladozik, felelőssége még kialakulóban. Ezért felnőttként esszenciája támogat a felelősségvállalásban, hogy képesek legyünk hatalmunk birtokába kerülni, kapcsolódni a sorsunk ösztönös erőforrásaival. A Sors elleni haragtól elvezett az önmagunk iránt érzett felelősségtudatig. Azoknak ajánlatos a használata, akiket olyan csapás ért, amit képtelenek harag és neheztelés nélkül elviselni. Úgy vélik, ilyen megpróbáltatást nem érdemeltek meg, igazságtalannak tartják, és el vannak keseredve. Különösen ajánlott azoknak, akik sorsuk el nem fogadásából és alapvető életelutasításukból kifolyólag betegedtek meg: mert amíg ez az állapot fennmarad, addig nem gyógyulhatnak meg.

A fűzfa, ahogy az évkörön a lányidőszak is, a belső gyermek gyógyítására alkalmas. Kérgét természetes aspirinnak is szokták nevezni, mert szalicil tartalma révén fájdalmat és lázat is csillapít, igy a fával vagy az esszenciájával való kapcsolódás a gyermeki lelkünk fájdalmaira és a bennünk dúló gyermeki fájdalomból eredő lobbanásra, belső lázadásra is hatékony lehet az évnek ezen a szakaszán. Lelki dolgokon túl kérgéből készült tea főzete a mostani influenzás időszakban jó barátunk lehet a megfázásos tünetek enyhítésében, de fontos, hogy a fűzfakérget tartalmazó készítményektől tartózkodjanak az áldott állapotban lévő hölgyek és a kismamák is. Lázcsillapításra vagy vírusos betegségre kisgyermekeknek sem adható, mivel ebben az esetben megnőhet a Reye-szindróma kockázata.

Fűzfa ágból ősidők óta koszorút és kosarat fonnak, mely megmutatja alkímiai erejét is.

Kosárrá való átalakulásában gyűjtőmederré válik, mint egy lánygyermek, aki mindent visszatükröz az érzelmein keresztül. A fűzfakosár átengedi magán a vizet és gombagyűjtéskor a “szitáján” szétszórjuk a begyűjtött gombaspórákat, így támogatva a gombavilág szaporodását az erdőben. Asszonyidős piacos bevásárlásainkat is ebben végezzük. Más érzés ebben hazavinni a portékáinkat, mert tudat alatt érezzük, a benne tárolt portékák megtöltődnek friss, életerős lányenergiákkal, amik gyógyítóvá alakítják át ételeinket is.

Lányos koszorúk is készülnek belőle, amik stabil és tartós alapját képezik a beletűzdelt virágoknak. Ha jó a fűzfa koszorú alap, egész évben jöhetnek rá a természet rendjében megjelenő virágok, termések majd magok. Értékes erőforrás egy ilyen szép kör alakú fűzfa koszorú alap, segítheti a lány sebeink gyógyulását és stabil alapunk visszanyerését. Ha van lehetőséged és kedved készítsd el a saját koszorúdat Lány időszakában, és használd egész évben!

Balaton parti fűzfa alatt

Fűzfákban felsővilági vízi tündérek élnek összekötik a vizet és a földet. Ezek az apró tündérek lefelé hajló ágain hintáznak a szélben. Ha nyitott vagy rájuk hozzájuk kapcsolódva lehetőséged van összeérni velük. Menj minél többet kora tavasszal fűzfa közelébe nézd és élvezd korai virágzásának gyógyító hatását, barkái selymességét, lágy lengedezését és kérd a tündérek segítségét. Álmodozz! Hagyd, hogy az intuícióid megjelenjenek, engedj teret a jövőbeli vízióidnak és ötleteidnek! A természet is most gondolja újra önmagát, tegyél te is így! Ne gondolkodj, csak kapcsolódj! Engedd, hogy a fa lengedezése megbűvöljön és hozza vigye a képeket és érzéseket. Ha pedig valami édes gyógyító csodára vágysz álmodozás után, kóstold meg a méhek varázslatát: a fűzfa mézet, mely kiváló tél végi roboráló szer. 🙂

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*