Hóvirág – A megújulás hírnöke

Hóvirág – A megújulás hírnöke

Hóvirág – A megújulás hírnöke

A hóvirág az elengedés és a megújulás, a tisztaság és az ártatlanság jelképe. Virága gyöngyház fényével az ég fényéből táplálkozik és tejfehérségével a halhatatlanságot szimbolizálja, lehajló fejével alázattal és éltető fénnyel fordul a föld felé.

Földanya reagál erre az égi fényre és halhatatlanságra, tudja új ciklusra ébredt, kinyújtózkodik és megmutatja hihetetlen erejét. Áttöri a havat mit sem törődve már a fagyokkal, és megmutatja magát: Itt vagyok, megérkeztem, felébredtem!

Az Ég látja ezt az erőt, és alázattal hajtja meg a Hóvirág fejét. Ezt üzeni nekünk: Meghajlok azon erők előtt, mely a mélyből érkezik hozzám. A sötét mélység előtt, ahonnan eredek és ahová visszatérek. Ezt az égi és földi örök körtáncot üzeni nekünk hírnökként a hóvirág. Hozza a reményt a halhatatlanságra, az örök élet körfolyamataira, a folytonos megújulásra, a kezdetben lévő ártatlanságra és tisztaságra.

 

Etimológiai jelentése és ünnepekkel való kapcsolata

Virágnyelven: „Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben.”

Ennek mentén érdemes a tudományos és népi neveire is kitérnünk. Galanthus nivalis görög és latin szóból ered és hóból való tejvirágot jelent. Olyan ez szimbolikusan, mintha a hó olvadásának varázslatos átalakulása révén keletkező tej életre hívná és virágba borítaná növényünket, mutatva hogy mi is képesek vagyunk megolvasztani a szívünk jegét, átmosva éltető forrásunkkal a múltunk sérüléseit az új évkör ciklusán.

Népi megnevezései: Gyertyaszentelő harangjai vagy hajadonjai (Candlemas bells/maids), Február halovány hajadonjai (Fair maids of February) vagy Fehér Hölgyek (White Ladies). Népi nevei is jelzik, hogy Lány Istennő növényéről van szó. Az ég fénye tűzzé válik Tűzszentelő Boldogasszony vagy Brigit Istennő kezében. Tüzükkel meghintik a földet, mely életbe hívó, ennek az életnek a hírnöke a Hóvirág, mely szorosan is kapcsolódik ezen ünnepek megjelenítéséhez is, mint szimbólum. Imbolc alatt elvégzett rituálék közé tartozik, hogy a lakás megtisztítása érdekében egy csokor hóvirágot körbe hordanak a ház minden szobájában, ezzel megtisztítva és felkészítve a lakást az új évre, az újjászületésre. Gyertyaszentelő Boldogasszony idején pedig az új évkörünkön tett ígéretünk könnyebb betartására hívják meg a hóvirág erejét az oltárokra. A növény segíti, hogy tudjunk kitörni a kemény szívós leveleinkkel a régiből az új felé, álljuk ki a próbákat és törjünk a fény felé, majd hajtsuk meg fejünket a föld felé.

Biológiai érdekessége

Itt érdemes picit megállni a szakrális világban és kitérni középső világos csodáira. A hóvirág levelei megkeményedtek, hogy segítsenek áttörni a fagyott talajon és az egész növény természetes fagyállót tartalmaz, így ellenáll a téli hidegnek. A biológiai oka a lehajló fejnek, igen ésszerű így tartja szárazon virágporát, amely létfontosságú táplálékot nyújt a rovaroknak és a méheknek a hosszú téli hónapok után.

Felhasználása

Gyógyításban is használják, bár alapvetően mérgező növény, ezért a fogyasztása nem ajánlott, de a hagymájából kinyert galantamint izomernyedtség ellen használják, de kedvező hatását tapasztalták az Alzheimer-kór és a demencia kezelésére is. Mutatja, hogy az elmét és az izmokat is ébreszti öregségi állapotából megújítva regenerálva a sejteket.

Hóvirág esszenciát is lehet készíteni, ami tartalmazza a virág szakrális gyógyítói erejét. Esszenciája minden olyan embernek való, akik gyermekkorukban nem tudtak úgy kibontakozni vagy cselekedni, ahogy azt szerették volna. Lehetővé teszi az elhatározástól a konkrét cselekvésig, megvalósításig való eljutást, felvállalva annak kockázatát. A hóvirág esszencia egy igen értékes katalizátor, mely a tudattalan mélységbe száműzött, csöndes bánatainknak, bosszúságainknak lelki és érzelmi traumáinknak és feszültségeinknek az elengedésében segít és elhozza a vágyott megújulást és újjászületést. Eltávolítja azokat a lelkünket beárnyékoló, felgyülemlett mentális és érzelmi daganatokat és cisztákat, amelyek megakadályozzák előrehaladásunkat. Felszabadít bennünket a szívet fogva tartó negatív erők hatása alól, és ráébreszt a mindannyiunkban létező szépségre és lehetőségekre. A Hóvirág esszencia üzenete egyfajta megújult erő ígérete. Akárcsak a fűzfa segít az életünk nehezebb eseményein való túljutásban, támogat bennünket, hogy tartsunk ki és ne adjuk át magunkat az elkeseredésnek. Egyfajta érzelmi katarzist segít elő, az erőt és a reményt hozva az embernek, egy olyan belső szabadságot, teret biztosítva, amely nyitott a világra és az életerőkre.

Összefoglalva

A kora tavaszi időszakban érdemes a természetben és a kertünkben is csodálni a hóvirágokat és kapcsolódni érintéssel, szaglással, szemlélődéssel és esszencia formában ízleléssel is beengedni a gyógyító erejét az életünkbe. Segít, hogy magunk mögött hagyjuk a múltat és megújult erővel elinduljunk az új ciklusba, szívós erejével és szépségével megtöltekezve ez az elindulás már gyerekjáték.

Ajánlás és köszönet

Ha van kedvetek még mélyülni a témában és elolvasni a hóvirág meséit ajánlom ezt a linket.

A borítóképet köszönöm Bálint György egyetemi kollégámnak.

 

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*