7. heti kertészeti holdnaptár

7. heti kertészeti holdnaptár

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR (2024.02.11 – 2024.02.18)

A hold fénye megkezdte lassú növekedését, február 10-én elkezdődött egy újabb Holdhónap, melyről itt írtam nektek. A hét első felében a hold vékony sarlóként tekint ránk az égről és péntekre éri el az első negyedes állapotát. Mindeközben egyre feljebb is ível az égen, felszálló pályáján halad, ezzel megindítja a nedvek egyre intenzívebb fefelé áramlását. Ez a táplálás és gyógyítás időszaka. Az előkészített ágyásokba ideje megkezdeni a szabadföldi korai magvetéseket, bent pedig a zöldség palánták elindítását. Nézzük részletesebben a napok áramlásában mit is jelent mindez:

VASÁRNAP-HÉTFŐ A hold a HALAK jegybe érkezik és LEVÉL napokat hoz. Meleg helyen, cserepekbe megkezdhetjük a salátafélék palántáinak előállítását, elsőkörben a tépősaláták és leveles kelkáposztafélék vetését. A vermelőben lévő dolgokat víz jegyű napokon ne piszkáljuk, mert rothadás veszélyes. Ha van kerti tavunk, akkor érdemes picit körbejárni, megtisztítani és rendezni körülötte a szezon előtt, amit kell. Viszont érdemes gombászni menni vagy gomba ételeket fogyasztani a Halak jegyben lévő napokon és kedvező lehet a citromfű tea fogyasztása is egészségünk érdekében.

KEDD-SZERDA A hold a KOS jegyben jár és TERMÉS napokat hoz. Aktív napok ezek. Lehetőségünk van megkezdeni az almafélék metszését! A metszés mellett nézzük át a fának a törzsét és vázágait, esetleges faszitkár vagy farontó lepke kártétel jelenlétére utaló nyomokat, ha ilyet találunk tisztítsuk ki, fertőtlenítsük és gondosan zárjuk be sebkezlővel. Ezt a tevékenységet egész péntekig folytathatjuk. Átültetési időszak is kezdődik, lazább melegebb talajokon lehet már gyümölcsfákat és díszbokrokat is telepíteni. Folytassuk a korai zöldség magok vetését is: mehet a szabadföldbe a korai borsó és a lóbab is, bent meleg helyen pedig indíthatjuk a paprika és padlizsán palánták magvetését. Kos napokon hagyjuk, hogy szárnyaljon a fantáziánk a konyhában is, jöhetnek az egyszerű tüzes, meleg ételek csípős fűszerekkel.

CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK A hold a BIKA jegyébe érkezik és GYÖKÉR napokat hoz. Nézzük át a vermelőt és a télire hűvös helyre rakott dísznövényeinket is (pl. dáliagumó, muskátli, leander, angyaltrombita stb). Folytassuk a szabadföldi sort a sárgarépa, fehérrépa, metélő petrezselyem magok elvetésével. Cserépbe, meleg helyen elvethetjük a karlábé és zeller magokat. Itt egy tippet is hoznék a zeller kapcsán. A Zeller nagyon lassan fejlődik. Apró magja érzékeny, ezért indításkor tömörített, de laza szerkezetű palántaföldre hintsük rá a magokat és csak egy vékony rétegben szórjuk meg sima homokkal, hogy könnyebben kihajtson. A locsolásnál nagyon ügyeljünk a finom permetre, hogy a magokat ne mossuk össze. Finoman és gyengéden gondoskodjunk róluk és meghálálják! Növő holdas Bika jegyű napokon jobban tudunk fogyni, így zsírszegény ételeket válasszunk gyökérzöldségekkel kombinálva, megtérül az itt befektetett energia.

SZOMBAT-VASÁRNAP A hold az IKREK jegyébe érkezett VIRÁG napokkal örvendeztetve bennünket. Meg lehet kezdeni szaporítótálcákba a karfiol, brokkoli magok vetését is meleg, napfényes helyre téve őket. Ezekben a napokban lehetőségünk van tápanyag-utánpótlásra is. Így ha még nem álltunk készen a szabadföldi magvetésekre, akkor sincsen semmi baj, jön erre még ideális időszak. Viszont most itt az idő, hogy a talajra fordítsuk a figyelmet és készítsük elő a magágyakat. A konyhában is válasszunk virágzöldségeket és a könnyedség legyen a jelszavunk. Jöhetnek a frissítő könnyű saláták és levesek.

Jó kertészkedést és áramlást a Hold járásával!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*