Kertészeti holdnaptár 6. hét

Kertészeti holdnaptár 6. hét

Kertészeti holdnaptár 6. hét

A héten továbbra is fogyó hold lesz, napról napra egyre vékonyabb a holdsarló az égen. A hold a hét elején megfordul, elindul felfelé az égen és egyre magasabban fog járni. A növényi nedvek felfelé áramlása megkezdődik, de békés és csendes módon a fogyó hold révén. Február 10-én érkezik Szűz jegyben az Újhold, és vele együtt az új holdhónap. Hétvégén megindul a lassú növekedése a holdnak, ezzel az áramlással megindul a természet is és a kertész is aktivizálódik, mert az évünk 7. hetére felszálló ágban, növő hold periódus érkezik, hozva a magvetésekre a lehetőséget. Így ezen a héten nézzük át a kora tavaszi magkészletet, mert lassacskán indul a szezon. Legyen otthon: spenót, répa, petrezselyem, borsó, madársaláta, tépősaláta magunk, mert bizony jövő héten kezdődik a tavaszi mulatság a kertben!

HÉTFŐ-KEDD A hold a NYILAS jegyben jár leszálló ágának mélyén és fordulópontján TERMÉS napokat hozva. Érdemes a kiszáradt fákat eltávolítani a gyümölcsfákat körbejárni és ráhangolódni, mire van szükségük ebben a szezonban és majd a megfelelő napokon elvégezni a metszéseket, növényvédelmi beavatkozásokat és a trágyázást is. Étkezésünkbe vigyünk tüzes fehérje gazdag ételeket. Jöhetnek a chilis csirkeszárnyak, távolkeleti ízek és sok gyümölcs. Éljük meg a termésnapok bőkezűségét a konyhában is!

SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold a BAK jegyben jár és GYÖKÉR napok érkeznek általa. Harsog a határban a tavasz, ideje az ásásnak a talaj előkészítésének. Az ásást -ha nem szeretnénk most trágyát beforgatni – inkább ásóvillával tegyük és csak nyissuk meg az ágyásunkat a levegő és a víz számára és tegyük porhanyóssá a magágyat, mert bizony lassan lehet már veteményezni. A Bak jegyben lévő hold napok kedveznek a kerti utak, kerthatároló elemek, például ágyás szegély vagy kerítés karbantartására. Egészen vasárnapig a növények átültetését hanyagoljuk, nem ideális a gyökérzet megbolygatására e hét hátralévő része. A Bak napok “sós napok” azaz a szervezetünk kiválóan tudja hasznosítani a sót. Egyszerű ételeket fogyasszunk, amiben sok gyökérzöldség van, és lehetőség szerint melegítő ételeket: tápláló zöldség levest, sárgarépa főzeléket, zeller krémlevest.

PÉNTEK-SZOMBAT A hold a VÍZÖNTŐ jegybe érkezik ezekben a napokban és VIRÁG napokat hoz a naptárunkban. Figyelmünket a virágok és gyógynövények felé fordíthatjuk. Olyan szép előhajtatott virághagymákat lehet már kapni érdemes egy kis elő tavaszt csempészni az otthonunkba, de lehetőségünk van egyes virágmagok elvetésére is.  Meleg helyen megkezdhetjük a kasvirág, porcsinrózsa és büdöske magok elvetését, hogy hamar ki tudjuk majd ültetni és legyen virág mielőbb a kertünkben. Ezeken a napokon “túl” jól hasznosítjuk a zsírt, így aki nem szeretne gyarapodni az kerülje a zsíros ételeket, helyette válasszon virágzöldségeket pl. Csőben sült karfiolt vagy brokkolit.

VASÁRNAP-HÉTFŐ A hold a HALAK jegybe érkezik és LEVÉL napokat hoz. A vermelőben lévő dolgokat víz jegyű napokon ne piszkáljuk, mert rothadás veszélyes. Viszont érdemes gombászni menni vagy gomba ételeket fogyasztani a Halak jegyben lévő napokon. Ha van kerti tavunk, akkor érdemes picit körbejárni, megtisztítani és rendezni körülötte a szezon előtt, amit kell. Akinek nincs vízfelülete, annak már most ajánlom elgondolkodásra madár fürdőző hely kialakítását. Gyönyörű megoldások léteznek erre, de a szúnyoglárvákra nyáron majd érdemes figyelni, és sűrűn cserélni a vizet benne, de ha odaszoknak a madarak, az sem lesz többé gond. A fontosabb alapelveket az általam nagyon tisztelt Magyar Madártani Egyesület oldaláról itt találjátok meg.

Áldott holdas napokat minden Kertbarátomnak!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*