KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 16. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 16. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 2024.04.16-2024.04.23.

A hold tovább kerekedik az égen hét elején már félhold alakjában világítja meg az eget, de napról napra egyre lejjebb halad a leszálló pályáján. Így a nedvek lefelé áramolnak egyre magasabb intenzítással a föld felé, ahogy haladunk a telihold irányába. Tekintetünket is fordítsuk ebbe az irányba: gyepkezelésre, fák körüli munkálatokra, és átültetésekre kedvező ez az időszak.

KEDD-SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold az OROSZLÁN jegyben járva TERMÉS napokat hoz. Érdemes a termésnapos zöldségek vetését és ápolását ide tervezni. A hét elején érkező lehülés és csapadék kedvez a magok csirázására. Lehet vetni a zöldbabot, céklát, uborkát, pont mire visszajön a jó idő a magok is megduzzadnak a földben. Keddtől egészen szombatig kedvezőek a napok az átültetésekre is, a gyep kezelésére és a fák körüli munkálatokra. Időszerű a gyep első vágását most már mindenképp megejteni. Sok a hangya a kertekben és már hordják fel a levéltetű kolóniákat a gyümölcsfáinkra. Ragadós törzsre helyett enyves csikokkal védekezhetünk ellenük. Az oroszlán jegyű holdállásnál a konyhánkban húsos, tüzes ételeket főzzünk és táplálkozásunkban kapjanak szerepet a gyümölcsök is.

PÉNTEK-SZOMBAT A hold a SZŰZ jegyben jár és GYÖKÉR napokat hoz a hét végére. A föld alatti károsítók elleni védekezéseket ide időzíthetjük, és tápanyagot is forgathatunk a talajba. Ha valaki megcsúszott ez a péntek szombati időszak alkalmas ágyások előkészítésére is, még semmiről nem maradtunk le most indul a valódi palánta kiültetési szezon. Erdemes ezeken a napokon rendet is raknunk magunk körül és a kertben is, a Szűz hold most energiát ad mindezekhez a tevékenységekhez!

VASÁRNAP-HÉTFŐ-KEDD A hold a MÉRLEG jegyben jár és VIRÁG napokkal örvendeztett meg bennünket három napon át hosszasan. Virágoztassuk fel tavaszi kertünket, mivel egybenyílt minden és lassan le is virágzik érdemes egynyáriakkal felpezsdíteni a kertet. Vessük el most már nyugodtan szabadföldbe a bazsalikom magjait is, ha nem palántáztuk elő idáig. A hirtelen megérkezett, meleg tavaszban nagyot nőttek az évelő gyógynövényeink, így lehetőségünk van a begyűjtésük megkezdésére, és friss teák készítésére. Virágzik a természetben a galagonya és a bodza is érdemes a kerten túl is gyűjtögetnünk az erdőkben is körbenézve. Esténként virágoztassuk fel bőrünket egy frissitő arcpakolással, gyengéd krémes masszirozással gondoskodva magunkról is, nem csak a kertünk szépsége felett őrködve.

Csodás áramlást a holddal!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*