KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 17. HÉT

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 17. HÉT

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 2024.04.24 – 2024.04.30.

Szerda éjszaka 01:49 perckor teljesedik ki a hold a Skorpió jegyben. Esős időt hozott a vízes jegybe érkező hold. A hold leszálló pályáján mozog, így lefelé szállítja a nedveket, ezért a mostani eső kimonodttan mély rétegeket elérhet. Hűvösre fordult az időjárás, óvjuk a kikelt melegigényes palántákat a késő tavaszi fagyoktól fátyolfóliával, üvegburával.

SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold a SKORPIÓ jegyben jár és LEVÉLNAPOKAT hoz. Locsolni most nem kell, ellenben csigát gyűjteni most érdemes. Tápanyag-utánpótlásra alkalmas napok érkeztek, így lehetőségünk van trágya beforgatására a kiületendő palánták előtt. Levélzöldségeinket is most ápoljuk és a konyhába is jöhetnek a spenótos ételek.

PÉNTEK-SZOMBAT A hold a NYILAS jegyben jár és TERMÉS NAPOKAT hoz. Föld feletti károsítók elleni védekezésre alkalmasak ezek a napok. Járjuk végig a kertet, mert sok a hangya és a tetű is. Hangyák ellen fahéjjal védekezhetünk és érdemes felhelyeznünk enyves öveket a fa törzsére, hogy ne tudjanak felmászni és a tetveket is felvinni. Szüretelési és befőzési napok érkeztek: érik a szamóca ideje elrakni a belőle készült dzsemet, de készülhet a bodzaszörp is.

VASÁRNAP-HÉTFŐ-KEDD A hold a BAK jegybe érkezett és GYÖKÉRNAPOKAT hoz. Amennyiben valahol még szükségees lehet ásni/ásóvillázni a kertet és gyökérzöldségek ápolására is kiváló napok érkeztek időszerű lehet már a sárgarépa sor egyelés. Ez a három nap viszont átültetésre nem alkalmas. Ma inkább ne bolygassuk a növényeket ily módon.

Jó kertészkedést ezen a héten is!

 

 

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*