KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 15. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 15. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 15. hét
KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR (2024.04.08-2024.04.14)
A hetet egy új holdhónappal kezdjük, mely a Kos jegyben indul el. Hétfő este 20:20 perckor lesz exakt az újhold, azaz a Nap és a Hold együttállása. A hold a héten intenzításának nyugvó pontjáról erősödésnek indul és felszálló ágában jár, szépen lassan békésen szállítja felfelé a nedveket egyre magasabbra míg hétvégére eléri csúcsát és elindul lefelé. Látszik ez odakint is: gyönyörű hosszú virágzásban a természet. Gyümölcsfák és a fűben megbújó szászorszépek, pitypangok, árvacsalánok, veronikák ontják virágaikat, döngicsélnek a méhek mindenfelé. Nyugodt gyönyörű napos hetet igérnek nekünk, így irány a kert:
HÉTFŐ-KEDD A hold a KOS jegyben jár és TERMÉS napokat hoz magával. Vethető az uborka, napraforgó, kukorica is a kertekbe, és kedvez az időszak a gyümölcsfák ápolására is. Sajnos a monília sok helyen károsította a csonthéjasokat, leginkább a kajszit, így érdemes sterilizált metszőollóval visszavágni a visszaszáradt ágakat és gombagyérítő szerekkel kezelni a fákat. Több lehetőségünk van: virágzás után használhatunk rezet tartalmazó szereket vagy Bacillus Mojavensis tartalmazó készítményt, mellyel lehetőségünk van kiszorítani a károsítókat. A két szer semmiképpen nem kombinálható! Átültetésre alkalmas időszak kezdődött, igy hozhatjuk az új növényeket is a kertünkbe. Intenzív növekedésnek indult a gyep, érdemes ide időzíteni a vágását is. Konyhánkba is jöhetnek a növények termései és ma igazi tüzes napunk van így érdemes sütni-főzni.
SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold a BIKA jegyben jár és a GYÖKÉR napok miatt érdemes ide időzíteni a gyökerek és gumók fogyasztását. Jöhetnek a konyhába a burgonyás ételek, valamint a kertben ezeknek a növényeknek a szabadföldi vetése is. Vethető a cékla és a burgonya is, már talán egy kicsit túl meleg is lett nekik itt nagy hirtelen!
PÉNTEK-SZOMBAT A hold az IKREK jegyben jár VIRÁG napokat hozva, ápoljuk a virágoskertünket, gyógynövényeinket ezeken a napokon. Péntektől hétfőig lehetőségünk van a hold állásával harmóniában a tápanyagok kijutattására, gondoskodjunk a gyümölcsfákról, fura ez a tavasz kell nekik a roborálás.
VASÁRNAP-HÉTFŐ A hold a RÁK jegyben jár és vizes jegyként LEVÉL napokat hoz számunkra. Locsoljunk, nyírjuk le a füvet, takarítsuk ki a kerti tavat, és folytathatjuk az ágyások trágyázását is. A konyhában könnyű levesek és saláták legyenek a dominánsak. Ha jó idő lesz jöhet egy könnyed kerti grill hús zöld salátával fröccsel. Már árad ránk a kerti saláta, retek, újhagyma használjuk fel a hétvégén a konyhában is!
Csodás hetet kívánok, igazán fantasztikus napok elé nézünk, gyönyörű tavaszunk van!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*