KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 14. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 14. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR (2024.04.01-2024.04.07)

A hold fogyó szakaszában van napról napra egy vékonyabb az égen, jövő héten ismét Újhold. Mindeközben a húsvéti hétvégén elérte mélységét is a Nyilas jegyben a hold és megkezdte lassú felfelé tartó útját az égen. A nedvek fogyó intenzítással, egyre lassabban, de megindulnak felfelé. Ez egy nyugodt hét hold szempontból a növények életében, a folyamatok mélyen zajlanak, engedjük ezt meg magunknak mi is. Most inkább a gyomszabályozáson, talajmunkánkon, metszéseken legyen a hangsúly.

Gyönyörű már-már kora nyárias Húsvét hétvégén vagyunk túl, a délies áramlások sivatagi port is hoztak magukkal. Legyünk figyelmesek a növényeinkkel, mert az erős szélben a kvarcos homokszemcsék mikrosérüléseket okoztak, fontos lehet a védelem az évelő növényeink számára, használjunk növénykoncionáló szereket, gyűjtsünk csalánt, lombtrágyázzunk.

HÉTFŐ-KEDD A hold a BAK jegyben jár GYÖKÉR napok érkeznek. Konyhánkban ismét használjunk több gyökérzöldséget, a kertben pedig a gyökérzöldségek vetésének és ápolásának az ideje érkezett el. Meg lehet kezdeni a cékla szabadföldi vetését is. Bak jegyű napokon fordítsuk a figyelmünket a talaj felé, érdemes ide időzítenünk a talaj megmunkálási folyamatokat: ásóvillázás, talajlazítás, gereblyézés, de a konténeres növények ültetését hagyjuk ki ezen a két napon.

SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold a VÍZÖNTŐ jegybe érkezett és VIRÁG napokat hoz nekünk. Ültessük és gondozzuk virágainkat. Nézzük meg a rózsákat, mert bizony megjelentek a tetvek érdemes ellenük védekeznünk. Ültessük, ápoljuk és fogyasszuk a virágzöldségeinket. A karfiol és brokkoli most még inkább meleg helyre vethető, biztonsággal majd április közepén ültethető ki. Virágoztassuk be a kertünket is, teljesség igénye nélkül szabadföldi magvetésre egy-két tipp: estike, sarkantyúka, hajnalka, csillagfürt, rézvirág, dísznapraforgó.

PÉNTEK-SZOMBAT-VASÁRNAP A hold a HALAK jegyben jár és LEVÉL napokat hoz magával. Jöhetnek a konyhába a könnyű saláták, még mindig zsenge a csalán is a határban.  Gombászkodásra alkalmas napok érkeznek és érdemes ide időzíteni minden vízzel kapcsolatos tevékenységet. Kerti tó ápolása, locsolás, a háztartásban a mosás, ablakpucolás a sivatagi por után. Tápanyagot is ezeken a napokon jutassuk ki a kertbe és a testünkbe is. Érdemes tápláló, hidratáló pakolást készítenünk az arcunkra, testünkre, roborálni szervezetünket.

Szép hetet és jó áramlást kívánok a hold erejével!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*