A természetes kiáradás időszaka

A természetes kiáradás időszaka

A természetes kiáradás időszaka

A Napkör robog tovább és a Lány időszak után (Február 1- Március 20.) megérkezik Vízistennő időszaka, mely a Tavaszi napéjegyenlőségtől egészen Május 1-ig tart. A Holdkör ezalatt két ciklust tesz meg: a márciusi időszak a Szűz, az április a Vérnővér időszaka. Mutatja a Nap és a Hold mozgása is az évkörön, hogy ez az időszak a kiáramlásról és a termékenységről szól.

A természet és az archetipikus erők a gyermeki létet végigélve és a serdülőkorszakukat is lassan lezárva, érett termékenységre kész állapotba kerülnek. Ez az emberi életciklusban a bulizás időszaka, hajadon lányok és fiúk csapatba verődve egymás felé fordulnak, megkezdődik önmagunk felfedezése nőként és férfiként, ahol kiáramlunk egymás felé, vidáman és kacéran táncolva a körtáncainkat. Az egész időszak ünnepköre is erről a termékenységi táncról mesél nekünk:

A tavaszi napforduló ünneplésének ősi germán ünnepe az Ostara (Ēostre Istennő) amiből ered az angol Easter-húsvét szó is. Ez a tavasz megünneplése, a fény győzelme, a termékenység kezdetének és jelenlétének megáldása. Nem véletlen, hogy a Húsvét egyik legfontosabb szokása a locsolkodás. A férfiak ilyenkor járják a házakat és különböző énekek, versek kíséretében locsolják meg (termékenyítik meg) a Hölgyeket, akik nekik ezért cserébe piros tojást (érett petesejtet) adnak cserébe.

 

A kereszténység felvételével, ez az ünnep enyhén eltolódott. Az ünnepkör időpontját 325-ben határozta meg a niceai zsinat a Napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapot kijelölve a mostani húsvét időszakának, Jézus keresztre feszítését és feltámadásának “ünneplését” is ide helyezve. Jézus halálában analógiaként megjelenik a hosszú tél és sötétség utáni feltámadás: a fény erősödése. Jézus vérének áldozatával és feltámadásával az örök élet kelyhét hozza el nekünk, annak reményét, hogy a termékenység túl mutat ezen a bolygón és az anyagba való testesülésen. A Szellem örök, és ami itt meghal, az egy másik síkon megfogan, megtermékenyül. Erre Jézus személye a megtestült példa, hiszen halálával szellemisége mai napig bennünk él, hordozzuk magunkban és magunkkal Felemelkedett Mesterként.

Az Ostarához nagyon hasonló energetikájú, magyarsághoz kapcsolódó ősi ünnepünk a Március 25-ei Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. Itt is fókuszba kerül az új termékeny élet, a régi beoltódik az újjal. Megindul a kivirágzás, a tiszta termékenység, a beporzók hívogatása a természetben és bennünk is. Gyümölcsoltó Boldogasszony energetikájára rácsatlakozva a katolikus egyház itt ünnepli Jézus fogantatását is, ami megmutatja, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az érme másik oldalát. Itt Mária a Szűz, termékennyé válik az isteni befogadására. Szűznemzéssel magába fogadja a Szellemet és megfogan benne a földi élet. Gyümölcsoltó Boldogasszonynál az Anyagba formálódás mutatkozik, míg Húsvétnál a Szellembe formálódás termékenysége. Ez a kétirányú kiáramlás meghatározza ezt az időszakot.

Mi történik ilyenkor a Földön

A sötét talaj termékennyé válik minden csírázik és növekszik. Az erdő alatti szürkés-barna avar bezöldül, a kertek megtelnek élettel. A tavaszi meleg szelek megárasszák vizeinket: a magas hegyekben megolvad a hó és ilyenkor vonulnak le folyóinkon az árhullámok. A szeszélyes áprilisi időjárásba megérkeznek a tavaszi áztató záporok és a böjti szelek is. A természet teljesen felébred: április végére kilombosodik az erdő, virágzik és növekszik minden. A (gyümölcs)fák termékeny időszakukba érkeznek. Virágoznak, beporzódnak és megindul a termés érlelésük. Visszatérnek költöző madaraink: ebben az időszakban párzási daloktól hangos az erdő. Rigók, cinkék énekelnek hajnaltól estig, hangosan dobolnak a harkályok is. Az állatok levetik téli bundájukat, és örömmel köszöntik a tavaszt. Fetrengenek a friss fűben és meleg pocsolyákban, legelik a friss zöldeket, megkezdik és beteljesítik párzási időszakukat.

Mi történik az Égen és ezáltal bennünk

A lelkünk felé is kalandozva Vízistennő az együttérzés istennője: megtart minket, mikor szembesülünk árnyék részeinkkel, könnyeinkkel megtisztítva a lelkünket is. Engedjünk ennek is folyást. Hagy menjen, ami menni szeretne, a folyó víze hagy vigye. Ez az időszak az érzelmek áradásáról is szól. A lány időszak a belső gyermek gyógyításával és az újévi magjaink kicsírázásával indult, de mostanra virágba borultak a fák. Itt van Gyümölcsoltó Boldogasszony támogatása is velünk. Az új megnemesítésével és a Nap kirobbanó növekvő erejével és hatalmával melegíti a belső táptalajunkat és húzza az ég felé a csírázó, bimbódzó belső növényünket. Ideje cselekednünk.

Ez a Kos időszaka a zodiákus körön, ami tüzes jegyként mutatja, hogy a természet kiáramlásával mi is törjünk előre és faltörő kosként törjük le a gátjainkat és induljunk el a valódi utunkra, hogy az időszak végére elérhessük a Bika égi termékenységét. Ebben az időszakban a Nap mögötti csillagképi háttér a Halak csillagkép, annak is már a felfelé úszó halak része, amiben lehetőségünk van emelkedve egybenemesíteni az új részeinket és terveinket a régi énünkkel és életünkkel. Egybeforrni és megtermékenyülni fizikailag és szellemileg is. Április közepétől a Kos csillagképében halad már a Nap, ez hozza a megerősödést, a kitörést és kiáramlást ezzel az egységtudattal.  Most kell aktívan cselekedni a megkezdett terveink kapcsán, hirdetni, kiáramoltatni az új ötleteinket és szándékainkat. Az Otthonunkat felújítani, kifesteni, kitakarítani. A munkánkban megújulni, új projektekbe kezdeni. A kapcsolatainkba új színt és szándékot vinni. Gyermeket nemzeni. Közben figyelni és ápolni érzelmi életünket is.

Hogyan kapcsolódhatunk könnyedén ehhez az időszakhoz?

  • Ennek az időszaknak az iránya kelet, a napfelkelte és a reggel. Az időszak reggelein hangolódjunk össze a napfelkeltével! Forduljunk keletnek és a nap melegségét érezve arcunkon csukott szemmel tudatosítsuk, hogy a nap egyre magasabb utat jár be az égen és emelkedjünk ezzel az éltető energiával.
  • Vízistennő állata a nyúl, a vízimadarak, a halak, a gólya és a fecske. A gólya új élet szimbólumaként jelenik meg, a fecske elhozza a tavaszt, újjászületést, reményt és a gyógyulást. Az időszak legfontosabb szimbólumai: a tojás, a kagylók és a kehely, színei: a kék-türkíz minden árnyalata, és a finom tavaszi pasztellszínek. Vigyük át ezeket a színeket, szimbólumokat az otthonunkba is. A húsvéti dekorációt tartsuk meg egészen április végéig és egészítsük ki vizet idéző elemekkel. Készítsünk szép, illatozó tavaszi virágcsokrokat a kertünkből és ha van kedvünk a virág köré alkossunk egy időszaknak megfelelő szimbólumokat tartalmazó házi oltárt is.
  • Ahogy az állatoknak úgy nekünk is igényünk lehet levetni a téli bundánkat és megújulni. Eltesszük a téli kabátot és előveszük a lengébb, színesebb tavaszi darabjainkat és megfrissítjük a ruhatársunkat is ebben az időszakban. Viseljük a kék árnyalatait finom pasztellszínekkel kombinálva, ezzel támogatva az érzéseink és az életünk termékeny kiáradását. Jöhetnek a rózsaszínek, a halványzöldek, a finom türkiz színek.
  • Ebben az időszakban megnő a szépítkezés iránti igény is. Új frizurák, új színek, hölgyeknél a kozmetikus és a vidám színű körömlakkok öröme. Legyünk ebben is tudatosabbak. Mit mutat ez meg most rólunk? Kivé nemesedünk Gyümölcsoltó Boldogasszony révén? Mit mutat a külsőnk változása a belső átalakulásunkról?
  • Ebben az időszakban nő a sportolási kedvünk, éljünk ezzel a természetes kiáramlással. Használjuk ki ezt az időszakot, mert most nagyobb energiákkal vághatunk bele a testünk megújításába és frissítésébe is. Töltsünk el minél több időt a szabadban, sportoljunk, mozogjunk odakint. Jöhetnek a kerti munkák, a frissítő kirándulások a tavaszi erdőben.
  • Ha kint vagyunk a természetben kapcsolódjunk Madár Istennővel is, aki az időszak egyik kiemelt Istennője. Figyeljük meg a madarakat, hallgassuk éneküket. Válasszuk, ezt az egyszerű gyógyulási és emelkedési lehetőséget a madarak erejével. Gyűjtsük a lehulló madártollakat és vigyük a házi oltárunkra.
  • Érdemes figyelmünket a kreatív alkotás irányába is fordítani. Engedjük, hogy a kezünk is áramoljon ebben az időszakban a művészetek irányába. Aki szeret alkotni a húsvéti tojásokon túl rajzoljon vagy fessen más, szép szines dolgokat is.
  • Lelkünk ápolására is fordítsunk időt, töltsük meg érzelmes zenével, áramló versekkel, könnyed színdarabokkal, kedves érzelmes filmekkel. Nem baj, ha közben a könnyünk is kicsordul.
  • Nem utolsó sorban kapcsolódjunk a Vízzel. Menjünk el meleg vizes fürdőbe vagy csak egyszerűen az otthonunkban fordítsunk nagyobb figyelmet a mosakodásra. Képzeljük el, hogy a zuhany megtisztít a testünkön túl a lelkünk piszkaitól is, és egy gyertyafényes, illóolajoktól illatozó forró kád vízben elmerülve adjuk át magunkat a víz gyógyításának és megpihentetésének.
Összefoglalva az évkör új táncba kezd. Ideje kiáramolni, a termékenységünket éltetni és új projektekbe vinni. A víz segítségével megtisztítani magunkat, a kiáramlásunkat akadályozó bent rekedt érzelmi blokkjainktól, hogy könnyedén tudjunk haladni az évkörön a májusban betörő legerősebb időszakba a Szerelem, majd a Tűz időszakába, ahol elemi erővel érkezik meg a munkánk gyümölcse, megérkezünk az Évkör csúcsára.
Áldott kiáramlást kívánok!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*