KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 13. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 13. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 2024.03.25-2024.03.31.

A hetet egyből egy reggeli teliholddal indítjuk és a hónap 13. hete köszöntött ránk Gyümölcsoltó Boldogasszony napjával. Verőfényes napsütésre ébredtünk és sajnos ismét hajnali fagyokra. Érdemes figyelni az előrejelzéseket és megvédeni a fáinkat. Nálam északon megkezdte virágzását a korai cseresznye. A hold leszálló pályáján van, a nedvek nagy erővel lefelé áramlanak. Kedvez a talajmunkáknak és a talajlakó károsítók elleni védekezésnek ez a hét. Sok a csiga a kertekben, ezen a héten érdemes rájuk fókuszálnunk és gyéríteni állományaikat.

HÉTFŐ-KEDD A hold a MÉRLEG jegyben jár Gyümölcsoltó Boldogasszony napján VIRÁG napokra virradtunk.Ez az időszak a népi megfigyelések szerint és szakmailag is kedvez az oltási munkálatokra és az idei esztendőben az ünnep időszaka egybe esik a hold ezirányú optimális állásával is. A mérleg jegy jóvoltából a holdnaptárunkban is oltási időszak van, ami március 26-áig tart. Aki nem tervez oltást úgy kapcsolódhat ezen napok szakrális erejével, hogy virágba borítja a kertjét és otthonát. Március 25-26-án gyógynövények vetésére is ideális időszakot írunk, vethetjük az oregánót, tárkonyt, őszirózsát, százszorszépet, görögviolát, sáfrányos szeklicét.

SZERDA-CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK A hold a SKORPIÓ jegyben jár és LEVÉL napokat hoz magával. Érdemes meglocsolnunk a rászoruló ágyásainkat, mert a meleg és szeles idő gyorsan szárít. Most forgassuk meg a komposztot is és rostáljuk le, mert az egerek szaporodnak már benne, érdemes megelőznünk a felszaporodásukat. Lehet füvet is nyírni ebben a két napban a korai meleg és a megelőző esőzések megindították a növekedését. Csiga ellen ebben a három napban a legjobb védekeznünk. Vegyük elő az összes fortélyunkat. Csalétkes csiga csapdák, hamu, rézdrót, gyűjtögetés, tojáshéj, ásványi anyag granulátumok minden is jöhet védekezésül. Sajnos csak a komplex megoldások hoznak megfelelő hatást és nagyon sok csiga van, most kell megfogni őket. Tápanyag-utánpótlásra alkalmas napok is érkeznek és most lehet vetni és ápolni, akár már pikírozni a levélzöldségeinket!

SZOMBAT-VASÁRNAP A hold NYILAS napokba érkezett és TERMÉS napokat hoz magával, ismét tüzes jegyben a hold. Lehet kerti partit tartani és meghaladni, lendületes erőt kaphatunk a kerti munkákhoz. Faápolásra alkalmas napok jönnek és a termésért nevelt zöldségeinket is vethetjük, gondozhatjuk, píkirozhatjuk ezen a napon. Lehet ültetni konténeres gyümölcsfákat, vetni még bentre paradicsomot és paprikát, a kertbe pedig borsót.

Ünnepi hétvége érkezik ezzel, így minden kedves Kertbarátomnak áldott Húsvéti ünnepeket kívánok! Boruljanak virágba kertjeink! Kezdődik az igazi szezon visszavonhatatlanul itt a tavasz!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*