Gyümölcsoltó Boldogasszony a Telihold fényében

Gyümölcsoltó Boldogasszony a Telihold fényében

2024.03.25-én 8:00-kor teljesedik ki a hold, mindez az év 13. hetének első napján történik, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Vasárnap este folyamán elérte a mi térségünket is egy napvihar sarki fényeket hozva, és még részleges holdfogyatkozás is volt ma hajnalban. Mondhatnánk az Ég és a Föld csúcsra járat bennünket, erős energiák vannak jelen, nagy transzformáló erőket képviselve. A Telihold képlete egészen rendkívüli. A Hold a Mérleg jegyben jár, a Szűz és a Serleg csillagkép terében. Mérleg jegy adja a női harmóniát az ünnephez, a Szűz a tisztaságot és a rendet, míg a Serleg az örökélet italával a termékenységet. Milyen érdekes, hogy a tavaszi napfordulóval érkezett Vízistennő legfontosabb tárgya: a Kehely. Minden összekapcsolódik és rendben működik az Univerzumban. A Nap fénye, mely idén extrán kitörő Kos erővel ragyogja be a holdat a Halak csillagkép teréből hozza az egységesítés erejét a vad és a nemes összeillesztéséhez, és ha ez nem lenne elég egy Sárkány-fényszög is létrejött az égen. A Sárkányunk hátára pattanva emelkedhetünk a Nap felé az új szűzies megtisztult, termékeny isteni minőségeink fénybe vitelére.

Mindez mutatja, hogy a március 10-én megkezdett holdciklus kiteljesedő pillanatánál járunk, itt az idő a teremtő varázslatokra. A hónap elengedő, felszabadító és tisztító energiái csúcsra értek, miközben berobbant a tavasz. Hófehéren virágoznak a gyümölcsfák Istennő szűzies arcáról megemlékezve és elengedve azt, a szél már hordja a szirmokat, a fák megtermékenyülnek ezekben a napokban. Teljesen beköszöntött a termékenység ereje a természetbe, kiáramlik Vízistennő időszakával a beoltódott nőiesség Gyümölcsoltó Boldogasszunkkal.

Boldogasszonyt az ősmagyar vallásunkból hozzuk magunkkal. Az ősi anyaistennő magyar elnevezése. Akárcsak a kelta Istennőknek Boldogasszonynak is különböző arcai vannak az Évkörön. A napéjegyenlőség Ostara ünnepe után a mai napon Gyümölcsoltó Boldogasszonyunk érkezett el hozzánk.

Sok a hasonlóság a két ünnep között, hiszen ilyenkor minden ősi kultúrában a termékenységet és a tavasz eljövetelét ünnepelték. A fák és a mezők virágai bimbóznak és kinyílnak, a természet termékeny időszakába lép. A gyümölcsoltás ideje is ekkor érkezik el. A tél elején megszedett és pincékben gondosan, nedvesen, élőn tartott oltóvesszőket felhozzák és a vadalany fára ráoltják a nemes hajtást.

Gondoljunk bele egy picit ennek szimbolikus jelentésébe is.

A télen előkészített, élőn tartott terveinket felszínre hozzuk, mert itt az idő és az energia a cselekvésre. Az ösztönös, ellenálló, táplálásra képes, előkészített ősi, hozott részünket a „Vadat” beoltjuk a „Nemessel”, az új, érzékeny, gyönyörű, gyengéd, finom zamatos gyümölcsöt érlelő fás résszel, amit óvnunk és védenünk kell még.

A „Vad rész” megadja a táplálás és ellenállóság garanciáját a „Nemes rész” pedig az illatos virágokat, isteni ízeket, formákat és színeket. Az előkészített új tervünk, álmunk, vágyunk találkozik idáig megformált, ősi önvalónkkal és a két rész eggyé válik.

Egy új termékeny ciklus indul útjára.

Nagyon erősen analóg ez a Szűz archetípusával is. A kis vadóc lányból illatozó, bimbózó, nemes szűz lesz, ami virágzásba borulva megmutatja termékeny erejét, beporzódik, azaz megtermékenyül. Haladunk az évkörön is előre.

Elgondolkodni valót is hoztam nektek a Teliholdas Gyümölcsoltó Boldogasszonyra hangolódva:

Sokféle oltási mód létezik melyik a sajátod?

  • Öreg fába oltás, azaz fiatalítás: Lehetséges hogy elöregedettnek érzed az életed és mindent elengednél, ami idáig volt és egy teljesen új utazást kezdenél meg az úton, csak az öreg bölcsességedet meghagyva?
  • Párosítás: Két egyenlő erejű vad és nemes egybeillesztése. Továbbhaladnál egy megkezdett úton, amiben az új év hoz egy új szint, de folytatnád a tavaly megkezdett utadat?
  • Kecskeoltás: Bizonytalan vagy, többféle lehetőség van előtted, még nem tudtál dönteni, és dupla hajtással tennéd biztossá az eredésedet?
  • Héj alá oltás: Egy nagyon élő folyamatban vagy benne és jó alaposan beépítenéd magad az életedbe?

Ha kiválasztottad az oltási formádat, helyezkedj bele a vad és nemes részed kimunkálásába:

  • Mi hozok magammal a mélyből, mi az én ősi vad erőm ami védi és táplálóvá teszi az új terveimet?
  • Mi az én új kinemesedett részem, milyen új terveimet viszem ma fel a sárkánnyal a Nap felé?
  • Hogyan tudom termékenyen összeilleszteni a Vad és Nemes részemet?
  • Hogyan illeszthetem az életembe az új terveimet, hogy virágzásnak induljanak és termékennyé tegyék az életemet?

Hívd meg Gyümölcsoltó Boldogasszonyt az életedbe a “Tavaszi szél vízet áraszt” dallal és egy szentelt gyertya mellett kérd segítségét és az áldását, hogy a két részed megmutatkozzon, majd gyengéden összeforrjon és termékennyé váljon a Telihold fényében!

Boldogasszony áldása minden Leányra, Hölgyre, Nőre és Asszonyra! Legyünk Boldogok és tegyük termékennyé, virágzóvá az Otthonunkat és az egész Bolygót!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*