Segítő kezek a Kispesti Zengő Kert indulásánál

Segítő kezek a Kispesti Zengő Kert indulásánál

Segítő kezek a Kispesti Zengő Kert indulásánál

Indul az újabb közösségi kert Kispesten. Múlt hétvégén búcsúzkodtam az Aranykatica kerttől, mint kertvezető, de máris kezdődik a szezon az új kertésztársakkal a Zengő kertben. Enyém a megtiszteltetés, hogy az első évben Kispest új kertjét is vezethetem, mint kertvezető és kertészeti szaktanácsadó. Túl vagyunk három kertgyűlésen, ahol megbeszéltük a közösségi normákat, tartottam előadást az alapvető kertészeti ismeretekről. De hétről-hétre egyre jobban vártuk, hogy az iskolából kiszabadulva birtokba vehessük az új kertet.

A kert Kispesten a Zengő utca és a Kasza J. utca sarkán helyezkedik el, négyemeletes házak között. Mikor először ott jártam és körbenéztem egyből beleszerettem a helybe. Csend és béke, alig egy pár autó. Az egész helynek már az építkezés előtt is olyan meghitt hangulata volt, és a fényei egészen különlegesek. Nagy fák, sok zöld felület, jó megvilágítottság. Aztán elkezdődött az építkezés és látszódott, hogy Kispest Önkormányzata és a Közpark Kft. most sem fog csalódást okozni. A sok esős nap miatt nem sikerült teljesen végezniük most hétvégére, de mi nem bírtuk tovább kertültető napot tartottunk.

Múlt hét elején gondoltam egyet, és írtam egy levelet Kispest közösségeinek. Kértem, hogy ha tudják támogassák az új kertészközösséget valamilyen adománnyal. Magam is meglepődtem, amikor a sok felajánlás kezdett visszaérkezni. Segítséget is kellett kérnem az új kerttagoktól, hogy leszervezzük a sok növény odaszállítását.

Az Első Kis-Pesti Kerttől rengeteg gyógy-, és fűszernövényt kaptunk, dísznövényeket, valamit brokkoli és bimbóskel palántákat ajándékba. Az Aranykatica Kert mentát, citromfüvet és paprika palántákat ajánlott fel. A WekKer (Wekerlei Kertbarát Kör) paprika és paradicsom palántát és vetőmagokat is hozott, és két tag egész délelőtt szakmai tudásával segítette az új kertészeket a gyakorlati fortélyok elsajátításában. Borostyán Kertből kövirózsákat kaptunk. A Zöld tanya rengeteg cserepes fűszernövényt és zeller palántát ajánlott fel.

Palántaválogatás

Köszönjük mindenkinek, felemelő érzés volt látni a rengeteg felajánlást és megélni, hogy így is tud működni a világ. Alig kell vennünk valamit és máris gyönyörű zöld az egész kert. Kertészszívem nagyon boldogságos volt vasárnap. KÖSZÖNÖM!

Munka után jár a pihenés és a sütemény

Tegnap délután 16 óráig csak ültettünk-ültettünk. Igazi jó hangulatban, nyugalomban, házi sütiket majszolva telt a nap. Még az időszakos esőcsepergés sem tántorított el senkit. Behordtuk a rengeteg komposztot az ágyásokba, beültettük a rengeteg ajándék palántát és elvetettük a sok magot, amit kaptunk és időszerű volt. Szerdán a kertgyűlésen átbeszéljük a következő teendőket, mert van dolgunk bőven. Szükségünk van szerszámokra, kerti sütögetőre. kerti bútorokra.

Öröm volt látni ismét a sok lelkes arcot és a tétova kezeket. Ismét jót nevettem a kétszer-háromszor átültetődő palántákon. Döcögős a kezdet, nincs még kertészeti tapasztalat. De ilyen sok segítő kerületi közösséggel gyerekjáték lesz az elsajátítása a kertészeti fortélyoknak és a beilleszkedés is a kispesti közösségek forgatagos, változatos hétköznapjaiba.

Fűszerágyás ültetése

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*