KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 36. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 36. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 36. hét

Szeptemberre a növények felsóhajtanak, megkönnyebbülnek a nyári intenzív napsütés után, de már mutatják a kopás és elhasználódás jeleit tudatva velünk, hogy most egy kis extra ápolásra van szükségük.

HÉTFŐ-KEDD A hold a BIKA állatövi jegyben vándorol és GYÖKÉR napokat hoz magával. Az előrelátó kertész már gondol a következő tavaszra is: most jött el a tavaszi hagymások (tulipánok, nárciszok stb.) ültetésének ideje. Szeptember 4-7. ideális erre, mert a gyökérnapokat virágnapok követik, így megtámogathatjuk a hagymák gond nélküli telelését és a jövő tavasz virágözönét is.

SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold az IKREK állatövi jegyen halad végig VIRÁG napok lesznek. Érdemes erre a két napra időzíteni a héten a föld feletti károsítók elleni védekezést. Támad a lisztharmat! A fertőzött leveleket szedjük le és alaposan forgassuk be a komposztba. A narancsolajos vagy szárító káliszappanos kezelés segítheti a fertőzés csökkentését, de a feles tejes permetezés is most még lassíthatja az őszi elmúlást.

PÉNTEK-SZOMBAT-VASÁRNAP A hold a RÁK állatövi jegyen halad át LEVÉL napokat hozva. Szüretelhetjük a rukkolát, vethetjük az őszi tépősalátákat és a leveles kel magjait. Érdemes ide időzíteni a locsolást is. Mostanra érdemes az öntözést ritkítani, mert párásak a reggelek a növények is megpihennek nem olyan nagy a vizfelvételi szükségletük, ezzel is csökkenthetjük a gombás betegségek terjedését.

Jó kertészkedést!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*