Kertészeti Holdnaptár 11. hét

Kertészeti Holdnaptár 11. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR (2024.03.11. – 2024.03.17.)
A vasárnapi újhold után a hold lassú növekedésbe fogott és egész héten magasan jár az égen, majd az Ikrek jegyben történő delelés után megkezdi leszálló pályáját. A nedvek felfelé áramlanak, de mérsékelt, egyre növekvő erővel. Ez segíti az egyenletes csírázást és a szép ütemű növekedést. Lehet ötletelni, a kreatív energiákat szabadjára engedni, és a Kos holddal cselekvésbe fogni.
Az ország nagy részét bár elkerülte a fagy, de a korai elhúzódó virágzás és a hűvös idő nem segíti a beporzódást. Viszont van remény. Erre a hétre 15 fokokat mondanak, visszatér a tavasz. Lehet folytatni a kerti munkákat, és a virágzás lezajlása után a gyümölcsfák védelmét. Nagy számban megjelentek már a tetvek és földibolhák, érdemes egy kisebb kézi permetezőbe bekeverni természetes szárító vagy olajos készítményt ellenük, hogy kéznél legyen és lokálisan közbeléphessünk.
Nézzük a részleteket:
HÉTFŐ-KEDD A hold a KOS állatövi jegyben jár és TERMÉS napokat hoz magával. Ideje van a gyümölcsfák metszéseinek a folytatására. Átültetési időszak jön, így érdemes a konténeres vagy szabadgyökeres gyümölcsfákat is elültetni ezekben a napokban. A hirtelen jött melegben a gyep is fejlődésnek indult, kezeléseit érdemes ide időzítenünk. Növények oltására is ideális napok érkeztek. Végre hosszabbak a nappalok így meleg, napfényes helyre vethetjük a paradicsom, paprika, padlizsán palántának valót. Konyhában jöhetnek a hüvelyesek, a húsok és a tüzes fűszerek. Érdemes a kertben is valami újba fognunk. A Kos hold segíti, hogy amit most útjára indítunk az a folyamat erővel telien, tüzesen menjen végbe.
SZERDA-CSÜTÖRTÖK A hold a BIKA jegyben jár és GYÖKÉR napokkal örvendeztett meg bennünket, folytathatjuk a gyökérzöldségek vetését. Nézzük át a vermelőt és az évelők téli telelő helyét, locsoljunk, ápoljunk és vizgáljuk meg, hogy nem szaporodott fel valamilyen apró kártevő (pl. üvegházi molytetű, pajzstetű) rajtuk. Lehet folytatni a fák védelmét szolgáló kezeléseket: metszést, sebkezelést és a permetezést is. Az elhúzodó virágzás a moníliafertőzésnek is kedvez, legyünk éberek. Konyhában most a sós ételeké a főszerep, egy tepsis fűszeres vegyes gyökérzöldség (burgonya, répa, zeller, cékla) éltetően hathat a testünkre.
PÉNTEK-SZOMBAT A hold az IKREK jegybe érkezett és VIRÁG napokat hoz magával. Péntektől egészen keddig gondoskodjunk a kertünk tápanyag utánpótlásáról. A felhalmozódott komposzt mehet a rózsák és díszbokrok alá. Érdemes a virágültetési és ápolási feladatokat ezekre a napora időzíteni és most lehet elvetni ismét a brokkoli, karfiol magokat is. Ezeken a napokon a konyhánkban jöhetnek a napraforgó olajban sült dolgok virágzöldségekkel, a közösségi nagy beszélgetések, valamint együttlétek.
VASÁRNAP-HÉTFŐ-KEDD A hold a RÁK jegybe érkezett így LEVÉL napokhoz értünk. Vizes jegyként eljött az idő a locsolásra, a tó rendezésére az öntözőrendszer kiépítésére. Vethetjük a levélzöldségeket és a csírának valót is. Ezeken a napokon a szénhidrátot könnyen emészti a szervezetünk, jöhetnek a tésztafélék. A Rák jegy minőségéhez tartozik a Méhkirálynő energiája. Ezekben a napokban a természettel összhangban gondoskodhatunk a családunkról és a közösségünkről. Oly könnyedén dolgozhatunk együtt az otthonunkért, hogy az tartósan is mézzel édesítse az életünket.
Éljen a tavasz éljen a virágzás és reményeim szerint a méhek döngicsélése!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*