Kertészeti holdnaptár 10. hét

Kertészeti holdnaptár 10. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR (2024.03.05-2024.03.10)
Most fogyó Hold van, ami segíti az elengedést, salaktalanítást, felesleges dolgoktól való megszabadulást. Felszálló ágban van a hold, a kertben lehetőségünk van a magvetésekre, a hold ereje megemeli a növényeket a földből ezen a héten. Vasárnap reggel Újhold lesz a Halak jegyében, ami új periódus kezdetét jelzi. A hét második felére fagyokat ígérnek, érdemes lehet borostyánkősavat tartalmazó készítménnyel permetezni a növényeket, legalább 12 órával a fagy előtt. A szabadföldi, szikleveles állapotban lévő zöldségpalánták is veszélyeztettek, takarjunk fátyolfóliával.
Nézzük meg a napok energiáit ezen a héten is:
KEDD-SZERDA A hold a BAK jegyben jár és GYÖKÉR napokat hoz. Ideális az időszak a talajművelésre, lehet az ágyásokat előkészíteni, talajt lazítani, és a gyökérzöldségek vetését megkezdeni vagy folytatni. Az átültetésre nem aktuális a holdállás egészen szombatig! Érdemes méregteleníteni ezekben a napokban, testünket dörzsöljük át sóval, a konyhában jöhetnek a tápláló gyökérzöldségek.
CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK A hold a VÍZÖNTŐ állatövi jegyben halad VIRÁG napok érkeznek. Virágzöldségek vetésére alkalmas napok jönnek, lehet meleg helyen elvetni a karfiolt és a brokkolit és vethetjük a virágmagokat is. Szaporítótálcákba meleg helyre mehet a lobélia, a pillangóvirág, és a bíborka magja, szabadfölbe: a szászorszép és a sáfrányos szeklice. Gyógynövényeinket is elvethetjük: meleg helyre mehet a kakkukfű és az oregánó, szabadfölbe a borágó magvai. Ha szép idő lesz ápolhatjuk az áttelelt gyógynövényes kertet is. Konyhába jöhetnek a virágkompozíciók: virágzik az ehető ibolya!
SZOMBAT-VASÁRNAP A hold a HALAK állatövi jegyben halad és LEVÉL napok érkeznek. A naptárunkba gomba gyűjtésére és evésére alkalmas napok érkeznek. Lehet tápanyagot pótolni az ágyásokban, és ahol szükséges locsolni a kertet. A vízgyűjtő ciszternákat is visszatelepíthetjük és érdemes gondolni az örökzöldekre és az évelőkre a kerünkben. A nagy kora tavaszi melegben igénylik a növények most már a vizet. Kerti tó takarításra is megfefelő holdállások vannak, viszont vermelőt rendezni nem alkalmasak a levélnapok. Folytatódhat a levélzöldségek vetése a kertben és aki gombászni megy az a salátaboglárkáról se feledkezzen meg. Csodás zsenge leveleit most érdemes a konyhában felhasználni, mert virágzáskor már nem fogyasztható. Minden vízzel kapcsolatos háztartási munkához ideálisak a levélnapok, jöhet az ablakpucolás és mosás, valamint a nagy esti fürdőkádas kényesztető pancsolás.
Jó kertészkedést és varázsoljuk meg, hogy fagymentesek maradjanak az éjszakák!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*