KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 9. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 9. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 9. hét

KERTÉSZETI HOLDNAPTÁR 2024.02.27-2024.03.04.

A hold a héten leszálló pályáján halad és fogyó állapotban van. A nedvek lefelé haladnak a föld irányába és egyre nyugodtabb energiák érkeznek. Segíti a hold a megnyugvást és elmélyedést. Érdemes virágot ültetni és a talaj felé fordítani a figyelmünket: tápanyaggal feltölteni az ágyásokat, a komposztot rendezni, átültetni a növényeket és a föld alatti kártevők ellen védekezni.

Nézzük részletesebben:

KEDD-SZERDA  A hold a MÉRLEG jegyben halad és VIRÁG napokat hoz magával. A fantasztikus kora tavaszi időben egyszerre kezdett el virágozni a hóvirág mellett az ibolya, a nárcisz és a gyümölcsfák is. Lehetőségünk van a kankalinok és árvácskák ültetésére és ha szeretnénk bentre elvethetjük a melegigényes egynyári gyógynövényeket: bazsalikomot és az oregánót is. Szabadföldbe vethetünk kaprot, mert minden növény mellé csodálatos védőtársításként működik és felmagozva behívja a lágybogarakat a levéltetvek ellen. A holdállás kedvez a mély arctisztításnak és a bőr kényesztetésének, az otthonunkban a nagy lakásszellőztetésnek, friss energiák beengedésére, a konyhában meg jöhetnek a virágzöldségek: karfiol, brokkoli, de itt van már az ibolya is.

CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK- SZOMBAT A hold a SKORPIÓ jegyben halad és LEVÉL napok érkeznek hozzánk a földi síkra. Locsolhatunk, mert bizony a meleg napok életre keltetették a növényeket és a könnyen száradó talajok magaságyások igénylik most már a vizet. Sok helyen megjelentek a csigák és tojás csomóikkal is lehet már találkozni. Érdemes Skorpió jegyű holdnapokra időzíteni az ellenük való védekezést. Öko módszerekkel a gyűjtögetés, csapdázás és a természetes anyagokat tartalmazó csigagranulátumok maradnak. A komposztálót is érdemes most már teljesen szétszedni, átforgatni és rostálni.Törekedjünk a komposztáló teljes kiürítésére, mert a hasznos élőszervezetek mellett kártevők is bújkának benne, így az átrostálással és kijutattással ez könnyedén feloldható. Vigyázzunk a komposztban található pajorok nem cserebogarak, hanem rózsabogár lárvák. Némethy tanárnő írt erről egy korrekt összefoglalót: https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/pajorok-komposztalo-ladaban-elpusztitsam-oket-vagy-hagyjam-elni/ Az elpusztítás ettől még nagy kérdés! Figyeljük meg, hogy mennyire jellemző a rózsabogár imágó kártétel a virágos kertünkben és a gyümölcsfáinkon és inkább gyérítsünk, mint pusztítsunk. Relaxáló tevékenységnek jöhet egy jó séta vagy kirándulás. Megjelentek a levélzöldek a kertekben és a természetben is, gyűjtsük őket össze a konyhába is: jöhet a csalánlevél, friss pitypang levél, ibolya, salátaboglárka.

VASÁRNAP-HÉTFŐ A hold a NYILAS jegyben halad és TERMÉS napok érkeznek. A föld feletti károsítók elleni védekezésre kiváló napok érkeznek, és tekintetünket megint a gyümölcsfáink felé fordíthatjuk. A tél nem tizedelte meg a károsítókat, így azok átteleltek, ezáltal erősebb kezdeti fertőzésekre kell számítani. Érdemes szelíd eszközeinkkel beavatkozni. A lemosó permetezésekkel már elkéstünk mostanra, de lehet menni roboráló természetes növénykondicionáló készítményekkel, narancsolajjal és virágzás után rézkészítményekkel is. Konyhában jöhetnek a sütőben és élő tűzön készült húsos ételek, ha szép lesz az idő akkor teremtsünk meleg tüzes vasárnapot!

Áldott hetet kívánok a Hold erejével!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*