Hosszabbodnak és melegednek a nappalok a test jobban igényli a friss
ízeket. A boltok polcain is sorra megjelennek a csalogató primőr áruk. De
nem árt figyelmesnek lennünk és nem engedni minden csábításnak, nehogy
többet ártsunk, mint használjuk a szervezetünknek.

Hiába sorakozik a polcokon egyre kedvezőbb áron már az eper, paradicsom, paprika és az uborka, érdemes várnunk még vele. Ha a természettel összhangban táplálkozunk az egészségünk megőrzése is könnyebb, kíméljük a pénztárcánkat, védjük a környezetet, és tudatos vásárlásunkkal megfelelő embereket támogatunk.

Mit tehetünk egészségünk védelméért?

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a változatos, mérsékletes, minél több
zöldséget tartalmazó táplálkozás elősegíti az egészségünk megőrzését. Ám
nem mindegy mikor és milyen minőségben fogyasztunk friss zöldségeket és
gyümölcsöket.

  1. A zöldségekből érdemes a hazait választanunk és akkor fogyasztanunk,
    amikor szabadföldön eléri termési időszakának csúcsát, azaz szezonja van.
    Hogy miért? Mert akkor tartalmazza a legkevesebb növényvédő szert és a legtöbb tápanyagot. A primőr paradicsom, ami már most is kapható a boltok polcain még termesztő berendezésben növekedett és földnélküli
    (hidrokultúrás) termesztésből származik. Mivel a téli, kora tavaszi időszak nem elégíti ki a paradicsom ökológiai igényeit, ezeket a körülményeket mesterségesen hozzák létre. A végeredményt ismerjük. Halványpiros, egyforma paradicsombogyó, mely ízében, zamatosságában meg sem közelíti a nyári napon érlelt paradicsomot. Az ízetlenség mást is jelez, hiszen az összetett íz jelezi nekünk a zöldségek enzim és mikroelem tartalmát.
  2. A külföldről érkező árut éretlenül szedik és a tartósság megőrzése miatt
    növényvédő szerekkel kezelik. Ezért a Spanyolországból érkező eper
    amellett hogy nagy valószínűséggel üvegházakból érkezik a kemikáliás
    terhelése is magasabb lehet.
    Tehát érdemes ebben az időszakban még kitartanunk és inkább a téli
    tárolású gyökérzöldségeket választanunk. Vagy, ha friss zöld ízekre
    vágyunk csíráztatnunk. A csíráknak magas a vitamintartalmuk, jelentős az
    aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk, és ez által fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek. Arra figyeljünk, hogy
    kezeletlen (csávázásmentes) magokat vásároljunk erre a célra.
  3. Április elejére megjelenik a polcokon a szabadföldi friss retek és a
    salátafélék, mint első szezonális zöldségek és kiváló méregtelenítők. A
    retek és a saláta is alacsony kalóriatartalmú, vízhajtó hatású, magas
    vitamin tartamú zöldségféle.

Mik azok a termékek, amiknél érdemes nagyon
odafigyelnünk?

Sajnos a tavaszi időszakban kapható termékek körében elég magas a
kemikáliák terheltsége. A retek, saláta, eper mintákban többször találtak a
megengedettnél magasabb növényvédő szer maradványt és magas nitrát
értéket, E.coli baktériumot. Ezért érdemes kivárnunk a hazai szabadföldi,
saját házi kerti terményeket vagy ökológiai minősítésű terméket
vásárolnunk.

Hogyan védhetjük a környezetünket a tudatos
vásárlásunkkal?

Amikor szezonális zöldségeket eszünk, akkor a környezetünket is védjük.
Nem kell messziről szállítani és csomagolni a terményt, kevesebb fosszilis
energiát kell felhasználni a szezonális, helyi termények megtermeléséhez
és kevesebb növényvédő szer kijutatás miatt alacsonyabb a környezet
terhelése is. Ha helyi termelőktől vásárolunk idény zöldségeket és
gyümölcsöket, akkor pénzüket megfelelő helyen hagyva támogatjuk a
fenntartható mezőgazdálkodást is.

Hol vásároljunk?


Gondoljuk át, hol vásárolunk. A nagyobb áruházak polcain nagyobb a
valószínűsége az árubiztonságnak, származási hely ismeretének,
bevizsgálásnak, minősített ökológiai termékeket is jobban megtaláljuk ezeken a polcokon.
A helyi termelőktől való vásárlás viszont személyes kapcsolattartást,
szezonális, friss terméket, kevesebb kemikáliát feltételez. Azonban legyünk
körültekintőek és figyelmesek. Sajnos előfordul, hogy a kistermelőknek
(idős néniknek) a legkevésbé fegyelmezett a növényvédő szer felhasználási
szokása. Járjunk utána, látogassuk meg az általunk támogatott termelő
gazdaságát, informálódjunk. Ha valaki azt állítja, hogy biotermelő kérjük el
a minősítő tanúsítványát, amit kötelező magánál tartania a piacokon.

Ha nem bírunk ellenállni a csábításnak

Ha nem bírjuk már kivárni a hazai szabadföldit és primőr árut vásárolunk,
akkor érdemes az ökológiai minősítésű terméket választanunk. Hogy miért?
Mert igaz, hogy a Spanyolországból szállított bio kigyóuborka
környezetvédelmi szemlélettel nézve nem a legjobb választás, de legalább
az egészségünket nem károsítjuk vele, és kemikáliáktól mentes terméket
választottunk. Ezeken a termékeken keressük az Európiai Uniós védjegyet
(zöld alapon fehér csillagokkal kirakott levélforma) és keressük az ellenőrző
szervezetek kódjait (HU-ÖKO-01, HU-ÖKO-02).
Összességében legyünk résen nehogy a méregtelenítésből méreg bevitel
legyen. Inkább vásároljunk bio növényi leveket, csíráztassunk, válasszunk
bioterméket és a nagyobb tisztítókúrával várjuk meg azt az időszakot,
amikor már eljön a májusi bőség.

Jó egészséget kívánok!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük