Őszi napéjegyenlőség – A betakarítás ünnepe és a számadás kezdete

Őszi napéjegyenlőség – A betakarítás ünnepe és a számadás kezdete

Amióta létezik földművelés, az őszi napéjegyenlőség a Földanya, a Nagy Anya napja, az aratást és az utána következő pihenést helyezi előtérbe, amikor majd az Álmok és Holtak Úrnője, az Öreganya fog uralkodni. Az őszi napéjegyenlőség a beérett termés, a betakarítás ünnepe, kelta szóval Mabon, a görög világban pedig Perszephoné napja.

Az őszi napéjegyenlőség az erőváltás kezdete. Az eddig uralkodó, felfelé-kifelé, férfi típusú erők mostantól a női típusú befelé-lefelé irányuló erők irányába váltanak. Az Istenség készülődik már, hogy elhagyja fizikai testét, hogy megújulhasson és majd újjászülethessen az Istennőtől. A természet hanyatlóban, a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje lesz. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje.

A falevelek kezdenek aranybarnává válni, mostanra az összes gabonát learatták. Leszedjük a nyár utolsó gyümölcseit, megaszaljuk és befőzzük, begyűjtjük a dióféléket. A legelőn tartott állatokat elkezdik behajtani a hideg elől. Bőgnek a szarvasok és megkezdődik a vadászidény.

Ilyenkor egyszerre ünnepeljük az életet és a halált. Nemcsak a természetben, hanem az emberi létben is, mert nem csak a gyümölcsöket és gabonát arathatjuk le az ősszel, hanem a tapasztalatokat, élményeket, a kapcsolatainkat, egyszóval minden olyan dolgot, amit az évben elnyertünk és elvesztettünk. Szóval az őszi napéjegyenlőség alkalmából érdemes számot vetni az évünkről, és hálát adnunk a nyár bőségért.

Ilyenkor készíthetünk bőségszarut felajánlva Földanyának. Ez egy gyümölcsökkel, diófélékkel és virágokkal megrakott szarv/kosár. A görög és a római mitológiában is találkozhatunk vele az aratás istennőjéhez kötik a bőség és jószerencse szimbóluma. Az alma betakarításnak kezdete is ide kötődik, így szertartásokban megjelenik az alma mágikus ereje is. Az alma magházában a magok ötágú csillagot formálnak. Ha megeszünk egy almát az univerzumba egyensúlyt hozó öt elem előtt tisztelgünk.

Ha van kedved végezz el egy rövid szertartást!

Készítsd el saját őszi levelekkel, termésekkel díszített oltárodat. Gyújts meg három darab őszi színekben pompázó gyertyát. Adj hálát a nyár bőségért, a sok élményért, a fényért, melegségért! Vess számot mi mindent kaptál idáig, mi előtt állsz. Majd vágj keresztbe egy almát, és csodáld meg benne az ötágú csillagot. Öt pontban egy csillag van elrejtve.
Egy a földért, egy a levegőért, egy a tűzért, egy a vízért, az utolsó pedig a szellemért. Adj hálát az elemeknek és kérd meg hogy legyenek veled a visszahúzódás időszakában:

  • Földanya aranyló mezejéről érkezett terményeimnek köszönöm a téli táplálékot.
  • Széltestvérnek köszönöm a meleg lágy szellőket! Köszöntöm az őszi hűvös szelet, mely aranyló tűzbe borítja a fáinkat és a tájat.

  • Napatyának köszönöm a nyár melegét! Tisztelem visszahúzódását, mely elhozza a belső fény megteremtésének lehetőségét.

  • Víztestvéremnek köszönöm, hogy eljön az őszbe és feltölti talajainkat! Köszönöm, hogy engem is megtisztít minden felesleges energiától.

  • Őseimnek köszönöm eddigi támaszukat! Köszönöm, hogy szeretettel kísérnek engem a belső fényem megszületésében. <3

Tiszteletadás után az első gyertya tüze felett melegítsd át a kezed, majd tedd a szívedre. Vidd a tüzet és a fényt belülre, majd oltsd el az első gyertyát, tisztelegve a sötét időszak kezdete előtt, mely átalakítani és belső fényt gyújtani érkezett hozzánk. A másik két gyertyáról is helyezd a fényt a szívedbe, de a két gyertyát égesd le teljesen! A két gyertya fénye tiszteleg a fény/élet és a sötét/halál egyenlősége előtt. Helyezd a szívedbe a fényt és tudatosítsd, hogy elérkezett a belső fény gyújtásnak időszaka, és a természet visszahúzódásával az elengedése mindannak, ami már nem szolgál bennünket. A ketté vágott almát másnap vidd ki a természetbe és ajánld fel az elemeknek. Az őszi oltárodon rendszeresen gyújts gyertyákat, használj finom őszi illóolajokat, hogy felébreszd a belső fényedet és az elmúlásban megjelenő átalakító erő erejét!

Hozzászólás hozzáadása

Az e-mail címe nem jelenik meg. A kötelező mezők megjelennek*